Poljoprivredna proizvodnja

Poljoprivredna proizvodnja

U našem voćnjaku (slike) koji se nalazi u selu Ježevo desetak kilometara od Dugog Sela u Zagrebačkoj županiji na površini od nešto više od 7 ha proizvodimo jabuke i aroniju. Voćnjak je izgrađen u skladu sa standardima poljoprivredne proizvodnje te je zaštićen od tuče protugradnom mrežom.

Osim toga jabuke navodnjavamo sistemom kap po kap iz vlastite akumulacije te vodom iz 2 bunara koja se nalaze u voćnjaku. U suradnji sa stručnjacima iz poljoprivredne savjetodavne službe proizvodimo jabuke vrhunske kvalitete. Članovi smo PZ Zagrebački voćnjaci te plasman proizvoda vršimo kroz Distributivni centar u Velikoj Gorici u trgovačke centre u Zagrebu i okolici.

Jabuka Idared


Američka sorta jabuka nastala 30-tih godina 20-tog stoljeća križanjem sorti Jonathan i Wagner. Jabuka je crvene boje krupnog ploda, slatko-kiselkastog blagog okusa a dozrijeva početkom listopada.


Jabuka Golden Delicious


Još jedna američka sorta jabuke nastala početkom 20-tog stoljeća. Ovo je jedna od najpopularnijih sorti jabuka za konzumaciju i upotrebu u kuhinji. Jabuka je zelenožute boje srednje velikog ploda, izuzetno slatkog okusa a dozrijeva sredinom rujna.


Jabuka Joangred


Američka sorta jabuka nastala 40-tih godina 20-tog stoljeća a dobivena je križanjem Jonathana i Golden delicious. Jabuka je crvenkaste boje srednje velikog ploda, okus je kombinacija slatkog i kiselog te je hrskava i sočna. Dozrijeva od sredine do kraja rujna.


Jabuka Braeburn


Ova sorta jabuke nastala je 50-tih godina prošlog stoljeća na Novom Zealandu. Plod je jedan od prvih dvobojnih a ima narančasto-crvene pruge na žutoj podlozi, kiselo slatkog aromatičnog okusa, srednje je veličine i dozrijeva u drugoj polovini listopada.


Jabuka Granny Smith


Vjerojatno jedna od najpoznatijih sorti jabuka. Kreirana je 60-ih godina 19-tog stoljeća u Australiji posve slučajno a njezina dobra svojstva iskoristila je gospođa Maria Ann Smith po kojoj je sorta dobila i ime. Jabuka je tamno zelene boje dosta krupna a okus je kiselkast, dozrijeva krajem listopada i početkom studenog.


Počeli smo proizvodnju i aronije


2013. godine na površini od 1,5ha zasadili smo 3200 sadnica aronije sorte aronia melanocarpa. Aronija spada u porodicu ruža (Rosacea) raste kao listopadni grm, visine do 3 m, i bujnoga rasta. Krase ju tamnozeleni listovi koji ujesen poprimaju crvenu boju a u svibnju kada aronija cvate još ljepši prizor ostavljaju bijeli cvjetovi iz kojih se na kraju razvija plod.

Plod aronije čine tamne, ljubičasto-crne bobice slatkasto-kiselkasto i pomalo trpkog okusa. Plodovi dozrijevaju u vremenu od početka do sredine kolovoza. Budući da svi plodovi najčešće dozrijevaju u isto vrijeme, potrebna je samo jedna berba. Kako plodovi ne bi prezreli i počeli otpadati, berbu treba obaviti brzo odmah nakon početka zriobe.

Nakon berbe plodovi se moraju što je moguće prije preraditi, a kratkoročno se mogu uskladištiti u plastičnim ili drvenim košarama. Ako se plodovi ne prerađuju odmah poslije berbe, mogu se naglo zamrznuti i uskladištiti.

Aronija spada među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice zbog svojih izuzetnih antioksidativnih svojstava. Prema istraživanju snage antioksidansa (ORAC), aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Primjerice, borovnice sadrže 6,552 µmol, šljive 6,259 µmol, smokve 3,383 µmol, grožđe 1,260 µmol, limuni 1,225 µmol, a naranče 984 µmol.

Plodovi aronije mogu se konzumirati sirovi ili sušeni te koristiti za proizvodnju sokova, čajeva, džemova, alkoholnih pića i ostalog.


Želite više informacija?